IV Festiwal Dyni i Ziemniaka na nami

 

22 września w Sołectwie Rosocha odbył się IV Festiwal Dyni i Ziemniaka, który zorganizował Dom Kultury w Golinie. Impreza ta wpisała się w kalendarz imprez Gminy Golina.

W tym roku festiwal zawitał do Rosochy, gdzie licznie mieszkańcy gminy przybyli na to wydarzenie. Celem tej imprezy jest propagowanie, kultywowanie tradycyjnych potraw z dyni i ziemniaków.

W trakcie festiwalu odbył konkurs na najsmaczniejszą potrawę z dyni i ziemniaka. Oficjalnego otwarcia festiwalu dokonał Burmistrz Goliny Mirosław Durczyński oraz Radna Rady Miejskiej Urszula Furmaniak.

Impreza rozpoczęła się o 17:00 i na scenie odbyła się część artystyczna. Na samym początku festiwalu zaprezentowały się dzieci ze Szkoły Podstawowej im. Stanisława Wyspiańskiego w Kawnicach, które zostały przygotowane przez opiekuna Marzenę Katulską. Dzieci wystąpiły z programem wokalnym i instrumentalnym.  

Następnie na scenie zaprezentował się zespół SAMI SWOI, który rozbawił publiczność i zachęcił do wspólnej zabawy. Do późnych godzin nocnych trwała zabawa z DJ-em.

Podczas  imprezy było można skosztować dania festiwalowe: Zupa krem z dyni, żur na swojskim zakwasie z ziemniakami, krupnik, zupa krem ziemniaczana, kluski śląskie z sosem dyniowym, wiejski smalec, kompot z dyni, makaron z dynią i mięsem, gzik z ziemniakami, gulasz z kluskami z dyni, marchewka jesienna, ketchup z dyni. Ponadto placki ziemniaczane i sałatkę ziemniaczaną ze śledziem została przygotowana  przez OSP Rosocha.

 

 

Tradycyjnie odbył się konkurs na „Najsmaczniejsza potrawę z dyni i ziemniaka”. Jury w składzie: Sylwia Kudła, Żanetta Matlewska, Edyta Jachnik spośród zgłoszonych potraw przyznało nagrody i wyróżnienia. Nagrodzone dania z dyni: 1. Zupa z dyni (Eugenia Górna – Rosocha) 2. Miejsce. Tort z dyni (Marlena Jakubowska – KGW Węglew) 3. Miejsce: Dynia w ketchupie (Wielkopolskie Stowarzyszenie Odnowy Wsi „Nasza Radolina”). Nagrodzone dania z ziemniaków: 1. Miejsce – Devolay ziemniaczany z grzybami leśnymi (KGW Węglew – Marlena Jakubowska), 2. Miejsce – Pączki ziemniaczane (Rosocha – Jadwiga Szczepankiewicz) 3. Knedle ziemniaczane (KGW Węglew – Maria Szymankiewicz).  Pozostałe potrawy zostały wyróżnione i otrzymali nagrody.

 

W trakcie imprezy były stoiska z rękodziełem: wyroby z wikliny, które były chętnie kupowane przez mieszkańców gminy.

Po raz kolejny na festiwal odbył się Rodzinny Rajd Rowerowy oraz rajd nordic walking.

Dom Kultury w Golinie składa podziękowania dla: Urszuli Furmaniak, Naczelnika OSP Rosocha Henryka Nejmana, Sołtysa Ryszarda Kruszyny, pracownikom Domu Kultury i Urzędu Miejskiego w Golinie, druhów i druhen OSP Rosocha, mieszkańcom Sołectwa Rosocha za wszelką okazana pomoc w przygotowaniu Festiwalu Dyni i Ziemniaka.